Wat zijn gezonde suikervervangers?

Honing als gezonde suikervervanger

Suiker is niet per definitie slecht, maar wel als er sprake is van overmatig gebruik. Je lichaam heeft energie nodig en krijgt dit onder meer uit natuurlijke suikers, zoals melk en fruit. Toegevoegd suiker is echter een boosdoener, zoals in gebak, koek, snoep en frisdrank. Krijgt je lichaam daar veel van binnen dan kan je lichamelijke klachten krijgen en vermoeid raken. Het is dan ook beter om deze toegevoegde suikers te vervangen. Dit is mogelijk met gezonde suikervervangers.

Waarom gezonde suikervervangers?

Gezonde suikervervangers bestaan uit voedingsmiddelen ofwel ingrediënten die je in plaats van suiker toevoegt aan gerechten. Het doel is om op een gezonde manier het gerecht een zoete smaak mee te geven. Zoetigheid is namelijk het kenmerk van suiker. Het voordeel is bovendien dat een gezonde suikervervanger vaak minder calorieën heeft. Verder krijg je niet te maken met hoge pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel als je in plaats van suiker een alternatief gebruikt.

1. Honing

Honing is een gezonde en natuurlijke suikervervanger voor kristalsuiker. Dit heeft ermee te maken dat geraffineerd suiker meer calorieën en koolhydraten bevat. Bovendien heeft honing verschillende kenmerken, zoals een antibacteriële werking en bevordert het de spijsvertering. Daarnaast is rauwe honing een probaat middel tegen maagzuur en is honing rijk aan antioxidanten. Verder helpt honing het aantal witte bloedlichamen te vermeerderen, zodat er sprake is van een positief effect op het immuunsysteem. Drink je thee dus met een lepeltje honing in plaats van suiker.

2. Kokosbloemsuiker

Kokosbloemsuiker heeft qua structuur nog het meeste weg van tafelsuiker en is als een gezond alternatief te zien. Het aantal calorieën komt weliswaar overeen met dat van suiker, maar er zit verschil in de glycemische index. Dit heeft als voordeel dat je niet snel een piek in de bloedsuikerspiegel ervaart als je gebruikmaakt van kokosbloemsuiker. De smaak van deze gezonde suikervervanger heeft wel wat weg van basterdsuiker. Je kan gewone suiker voor het maken van brownies bijvoorbeeld prima vervangen door kokosbloemsuiker.

3. Fruit

Fruit bevat natuurlijke suikers en er zijn allerlei fruitsoorten die zich kenmerken door een zoete smaak. Naast vers fruit zijn er mogelijkheden om fruit uit blik of gedroogd fruit in gerechten toe te passen. Het voordeel van fruit is dat je er dagelijks toch twee porties van nodig hebt en daarom is dit een uitstekende suikervervanger. Je kan er gerechten een zoete smaak mee geven, zoals door ananas te gebruiken in rijstgerechten. Bij het maken van gebak kan je bananen, appels en kersen, maar ook gedroogde dadels gebruiken. Op die manier krijg je ook direct je vitamines binnen.

4. Ahornsiroop

Ahornsiroop staat ook wel bekend als maple syrup en is afkomstig uit Canada. Dit is een gezonde suikervervanger die uit de esdoornboom komt en een unieke smaak heeft. Deze suikervervanger smaakt onder meer heerlijk op American pancakes. Het is wel belangrijk om op de kwaliteit van ahornsiroop te letten, want daar zit nogal wat verschil in.

5. Agavesiroop

Agavesiroop komt voort uit de agaveplant die te vergelijken is met een cactus en in Midden-Amerika groeit. Er zijn overeenkomsten met honing en de zoete eigenschappen zorgen ervoor dat je minder agavesiroop nodig hebt dan suiker. Ook voor agavesiroop geldt dat er sprake is van verschil in kwaliteit. Daarom is het belangrijk daarop te letten. Het komt namelijk voor dat eraan hele goedkope varianten glucosestroop wordt toegevoegd.

6. Zoete groente

Er zijn verschillende soorten groenten die zich kenmerken door een zoete smaak. Denk maar aan zoete puntpaprika’s, maar ook aan de zoete smaak van worteltjes en natuurlijk aan zoete aardappelen. Er zijn ook zoete uien die je als gezonde suikervervanger kan gebruiken. Wist je dat je van zoete aardappel lekkere brownies kan maken?

7. Zoete kruiden

Zoete kruiden zijn een gezonde suikervervanger en in allerlei gerechten te verwerken. Een voorbeeld van een zoet kruid is vanille, maar ook kaneel geeft een zoetige smaak aan gerechten. Dit geldt eveneens voor kruiden als kurkuma, munt en gember. Maak bijvoorbeeld een heerlijke thee van deze kruiden, dan heb je geen suiker meer nodig om een zoetige smaak te proeven.

8. Stevia

Stevia heeft een natuurlijke oorsprong en is aan te merken als een zoetstof. Het grote voordeel is dat deze gezonde suikervervanger geen calorieën bevat. De plantaardige zoetstof is wel wat duurder dan suiker.

Marthijs van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.