Zo kan je je reukvermogen trainen

reuktraining

Of het nu komt door een coronabesmetting of een andere oorzaak heeft, niet (meer) kunnen ruiken is ontzettend vervelend en belemmerend in het dagelijks leven. Een reuktraining kan in dat geval helpen je reukvermogen te verbeteren of zelfs volledig herstellen. In dit artikel beantwoorden we 4 vragen die antwoord geven over wat reuktraining precies inhoudt.

1. Wat is een reukstoornis?

Eenieder met een reukstoornis heeft een verstoord reukvermogen. Dit kan voorkomen in allerlei gradaties en door allerlei oorzaken. Reukstoornissen woorden doorgaans veroorzaakt door een virusbesmetting, verkoudheid, medicatie of trauma aan het hoofd. Reukstoornissen die daardoor op kunnen treden, zijn:

  • Anosmie: je ruikt helemaal niets meer of bepaalde geuren niet.
  • Parosmie: geuren ruiken plots anders dan ze daadwerkelijk zijn. 
  • Hyposmie: je ruikt geuren minder sterk. 
  • Fantosmie: je ruikt geuren die er niet zijn, ook wel ‘geurhallucinaties’ genoemd.
  • Agnosmie: je kunt nog wel ruiken, maar kunt geuren niet meer juist plaatsen.

2. Wat is reuktraining?

Door middel van reuktraining train je de hersenen om geuren weer waar te kunnen nemen en te kunnen herkennen. Dit doe je aan de hand van oefeningen die je één of enkele keren per dag uit dient te voeren. Op die manier kun je je reukvermogen verbeteren of zelfs herstellen. 

Er is echter géén garantie dat reuktraining voor jou werkt, in sommige gevallen heeft reuktraining namelijk geen effect. Dit verschilt per persoon en per situatie.

3. Voor wie is reuktraining?

Reuktraining is het meest effectief voor mensen die te maken hebben met reukverlies door een virusinfectie (verkoudheid, griep, coronavirus, etc.) of hoofdletsel. Voor mensen die te maken hebben met aangeboren anosmie, is bewezen dat reuktraining niet werkt.

4. Hoe werkt reuktraining?

Vrijwel iedere reuktraining werkt hetzelfde: twee keer per dag, bij voorkeur ’s ochtends en ’s avonds, ruik je aan diverse geurflesjes, telkens 20 seconden lang. Je weet van tevoren welke geuren je hoort te ruiken. Het is belangrijk dat je je aandachtig focust op het ruiken, óók als je (nog) niks ruikt. 

Dit doe je tenminste 24 weken. De geursets schaf je aan via je KNO-arts of bij een (online) drogisterij. 

Marthijs van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.