Neurofeedback is een behandelwijze die zich richt op het aanbrengen van verandering van hersenactiviteit. De behandelmethode komt voort uit wetenschappelijk onderzoek dat aangetoond heeft, dat door hersenen te voorzien van juiste informatie deze beter functioneren. Er zijn veel mensen die te maken hebben met hersenproblematiek en verstoorde hersenactiviteit, variërend van slaapstoornissen tot traumatische ervaringen. De klachten zijn te verminderen of weg te nemen met de toepassing van neurofeedback.
Inhoud
Hoe werkt neurofeedback?
Bij neurofeedback is er sprake van een behandeling met elektroden op het hoofd die de hersenactiviteit meten ofwel het uitvoeren van een EEG. De meting is zichtbaar op een EEG-monitor. Het zichtbaar maken van de hersenactiviteit richt zich op het beloningssysteem van het brein. Het doel is om de disbalans in de hersenen op te heffen door de hersengolven als het ware te trainen. Er komt overigens niets in je brein via de elektroden, deze dienen alleen om het proces zichtbaar te maken. Je bent zelf degene die door de behandeling je hersenen traint om een verandering te bewerkstelligen.
Visueel en auditief
Bij neurofeedback is er zowel sprake van een visuele als auditieve behandeling. Neurofeedback heet zo, omdat de behandeling je in real-time van feedback voorziet over de hersenactiviteit. Tijdens een behandeling krijg je met de elektroden op je hoofd de opdracht om je aandacht op het beeldscherm te vestigen en op de geluidssignalen. Overigens is niet iedereen die een neurofeedback behandeling ondergaat zich ook bewust van de verandering. Het is namelijk vaak een veranderingsproces dat onbewust optreedt, waar de term ‘operante conditionering’ op van toepassing is.
Beloning van de hersenen
Conditionering is een proces van leren, waarbij er sprake is van een beloningsstelsel. Bij neurofeedback krijgen je hersenen een beloning door een geluid te horen of beeld te zien. Het is bij deze therapie van belang dat je brein op het juiste moment de beloning ontvangt. Het juiste moment is daar wanneer de hersenen de gewenste activiteit laten zien. Op deze manier legt het brein een verband tussen de beloning en de betreffende hersenactiviteit.
Voordelen van neurofeedback
Er zijn verschillende voordelen verbonden aan neurofeedback. Een bekend voordeel is dat je slaap verbetert, maar dit geldt eveneens voor je geheugen en prestatievermogen. Bovendien vindt er ontspanning van het lichaam plaats. Je hersenen komen namelijk weer in balans en dit vermindert stress en zorgt voor een ontspannen toestand. Indien er geen sprake is van hersenbeschadiging voorziet neurofeedback bovendien in een langdurig blijvende verandering.
Waar is neurofeedback geschikt voor?
Neurofeedback is geschikt voor hersenproblematiek waar allerlei soorten klachten uit voort komen. Heb je bijvoorbeeld te maken met een angststoornis dan is neurofeedback geschikt om angstpatronen te doorbreken. Zo helpt de therapie eveneens om traumatische ervaringen te verwerken in de hersenen, waardoor de klachten verminderen. De behandelmethode is echter eveneens geschikt om toe te passen als je te maken hebt met slaapproblemen of met impulsiviteitsproblemen. Neurofeedback is onder meer ook een behandelmethode voor klachten die bij ADHD en ADD horen. De therapie is eveneens geschikt voor het behandelen van obsessieve-compulsieve stoornissen net als voor een burn-out, depressie en autisme.
- Slaapproblemen
- Traumatische ervaringen
- ADHD, ADD
- Angststoornissen
- Impulsiviteitsproblemen
- Obsessieve-compulsieve stoornissen
- Burn-out, verminderen van stress
- Autisme
- Depressie
Merkbare effecten
Het onbewuste veranderingsproces is bij neurofeedback doorgaans niet direct merkbaar tijdens de behandeling. Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. De merkbare effecten doen zich voor als de klachten waarvoor de behandeling wordt ondergaan verminderen of verdwijnen. Als je bijvoorbeeld voor een depressie neurofeedback therapie ondergaat dan merk je bijvoorbeeld effect in de vorm van andere gedragingen, gedachten en gevoelens. Dit is dan een teken dat de behandeling voor depressieve klachten een positief effect heeft gehad.
Alternatief voor medicijnen
Neurofeedback is een therapie die in bepaalde situaties een uitstekend alternatief vormt voor medicijnen of praatsessies. Een voordeel van deze behandeling is dat er geen bijwerkingen van toepassing is. Bovendien is er sprake van lange termijneffecten en treedt bij de meerderheid een verbetering op, waarbij de klachten verminderen. De balans in de hersenen is vaak verstoord bij mensen die met neurologische of psychische klachten te maken hebben.
Bij een depressie schrijft de huisarts vaak medicijnen voor net als bij slaapproblemen, burn-out en ADHD. Neurofeedback is een behandeling, waarbij er sprake is van een alternatieve oplossing voor het medicijngebruik. Overigens is het niet gezegd dat neurofeedback therapie voor iedereen geschikt is en het is ook geen zeker geen wondermiddel, maar het kan wel een waardevol alternatief zijn. Bovendien is het altijd belangrijk om bij het afbouwen van medicatie dit in overleg met je behandelend arts te doen.
Therapie afgestemd op individu
Woon je in Groningen of omgeving? Dan is neurofeedback Groningen wellicht een therapie die je verder kan helpen. Aan het begin van de behandeling met neurofeedback vindt er altijd eerst een intake plaats. Het is namelijk belangrijk om de therapie af te stemmen op het individu. De onderliggende oorzaak van klachten is namelijk uniek en daarom is een behandeling op basis van maatwerk nodig. Het maatwerk baseert zich daarbij doorgaans op een combinatie van persoonlijke factoren en biologische en psychologische kenmerken.