Blog Gezondheid Lifestyle

Waarom de e-sigaret gezonder is dan de gewone sigaret

e-sigaret

Wat is een e-sigaret?

E-sigaret staat voor elektrische sigaret. Veel mensen stappen tegenwoordig over van een tabaks sigaret naar een elektrische. Ze willen af van het roken van tabak en kiezen dus voor elektrisch roken. Een e-sigaret maakt namelijk geen gebruik van tabak. Het gebruikt een speciale vloeistof dat e-liquid wordt genoemd. Hier spreekt men niet van roken maar van dampen. De verhitte vloeistof wordt namelijk omgezet in damp. Tegenwoordig kun je verschillende soorten modellen e-sigaretten vinden. Ook komen de verschillende vloeistoffen zelfs in smaken. Een elektrische sigaret bestaat standaard uit een batterij, de verdamper of verstuiver en het vloeistofpatroon.

E-sigaret gezonder

E-sigaretten blijken het meest effectieve middel te zijn om mensen van tabak te helpen. Ze zijn ook veel minder schadelijk voor de gezondheid. Sommige mensen kiezen ervoor omdat ze langzaam willen stoppen met roken en weer anderen houden niet van de smaak van tabak. Een e-sigaret maakt namelijk geen gebruik van tabak. In de e-liquid zitten water, aroma’s, propyleenglycol en/of glycerol en meestal nicotine. Als gebruiker kun je een keuze maken uit de verschillende nicotinegehaltes. Die worden uitgedrukt in mg of ml. Op die manier kun je dus zelf bepalen hoe hoe het gehalte moet zijn. Mensen die een e-sigaret dampen gebruiken soms ook vloeistofpatronen met nicotine. De nicotine zit in de in- en uitgeademde damp. Nicotine hoeft dus niet uit tabak te komen. Verder is vapen gezonder omdat het geen chemicaliën bevat die kanker veroorzaakt.

De elektronische sigaret maakt steeds vaker zijn intrede. Rokers stoppen met het roken van tabak en stappen over. De e-sigaret wordt ook gezien als een veiliger en gezonder alternatief dan het roken van gewone sigaretten. Het roken van tabak vormt namelijk een grote bedreiging voor je gezondheid. Voor veel rokers is de e-sigaret een uitkomst. In tegenstelling tot een gewone sigaret bevat de elektronische sigaret geen kankerverwekkende teer of koolmonoxide en stikstofoxide, wat slecht is voor je hart en bloedvaten. Er bestaan zelfs wegwerp modellen van e-sigaretten. Die hebben tankjes die van tevoren zijn al aangevuld. Tenslotte kun je ook een e-sigaret zonder nicotine kopen. Elektrisch roken heeft op zich meer voordelen in vergelijking met een tabakssigaret.