Blog Kruiden Voeding

6 redenen waarom cayennepeper gezond voor je is

Cayenne peper gezond

Cayennepeper

Cayennepeper is een specerij in poedervorm gemaakt van hete rode chili pepers. De poedervorm van cayennepeper wordt gemaakt door de pepers te drogen, te malen en te zeven. Je gebruikt cayennepeper vaak om wat extra pit aan gerechten toe te voegen. Maar wist je dat naast de lekkere pittige smaak, het ook ontzettend veel gezondheidsvoordelen heeft? En wat is cayennepeper precies? Waar kan je cayennepeper kopen?

Navigatie

> Wat is cayennepeper?
> Waar komt cayennepeper vandaan?
> Hoe pittig is cayennepeper?
> Voedingswaarde cayennepeper
> 6 redenen waarom cayennepeper gezond is
> Waar kan je cayennepeper kopen?
> Cayennepeper supplementen

Wat is cayennepeper precies?

Cayenne peper is een lange vrucht die voornamelijk uit Midden-Amerika, India, Oost-Afrika en de Verenigde Staten. Het is een cultivar. Dit is een samenvoeging van de Engelse woorden cultivated en variety. Het betekent dat het een door de mens naar wenselijke eigenschappen samengestelde vrucht is. 

Waar komt cayennepeper vandaan?

De vrucht en naam cayennepeper komt oorspronkelijk uit het gebied wat tegenwoordig Frans-Guyana is. De naam stamt af van de Indiaanse taal Tupi, waarbij de vrucht quiínia werd genoemd. De letterlijke vertaling hiervan is ‘hete peper’ en cayenne is hier een verbastering van. Wanneer men spreekt van ‘cayenne peper’ is dit dus eigenlijk een tautologie. Cayenne is de naam van de hoofdstad van Frans-Guyana. Andere bekende namen die we tegenwoordig gebruiken, maar oorspronkelijk uit de Tupi taal komen zijn cashew, guave en piranha.

Hoe pittig is cayennepeper?

De cayennepeper wordt vers, gedroogd en in poedervorm gegeten. In Nederland is de poedervorm het meest populair. Over het algemeen zijn cayennepepers gemiddeld pittig. Op de schaal van Scoville scoort de peper tussen de 25.000 en 50.000. Ter vergelijking: tabasco saus scoort evenveel of minder punten. Er zijn ook varianten die qua pittigheid niet hoger scoren van 20.000.

Hoe scherp en pittige de peper is, is afhankelijk van de grote en de kleur. Het stofje capsaïcine zorgt voor de pittigheid van de peper. Over het algemeen geldt dat hoe groter de peper, hoe minder pittig deze is. Ook zijn er verschillen qua pittigheid in de kleur van de peper. 

Voedingswaarde cayennepeper

Cayennepeper bevat erg veel vitamines en andere mineralen. Naast dat de peper relatief veel vitamine A bevat, wat goed is voor de huid en ogen, bevat de peper ook vitamine B, vitamine C, vitamine E en mangaan en kalium

In een cayennepeper van ongeveer 100 gram zitten de volgende voedingswaarden:

> 380 kcal energie
> 17 gram vet
> 3,5 gram verzadigd vet
> 32 gram koolhydraten
> 0 gram suiker
> 25 gram vezels
> 12 gram eiwit
> 0,10 gram zout

6 redenen waarom cayennepeper gezond is

Verbrand meer calorieën

Capsaïcine is de meest bekende stof in cayennepeper. Deze stof zorgt ervoor dat de bloedvaten je bloed beter laten stromen en wordt je lichaamstemperatuur verhoogd. Hierdoor moet je lichaam harder werken en verbrandt je meer calorieën. Mooi meegenomen dus.

Meer energie en weg met die middagdipjes

Cayennepeper zorgt ervoor dat er meer zuurstof naar je weefsels wordt vervoerd en vergroot daarmee het algehele energieniveau. Ook voorkomt cayennepeper pieken en dalen in het bloedsuikergehalte. Weg met de middagdip dus!

Schimmelwerend

Lekker onderwerpje om dit lijstje mee te beginnen 😉 Cayenennepeper is een heel goed anti-schimmelmiddel en kan helpen bij de bestrijding van Candida infecties zoals voetschimmels en bijvoorbeeld bij een vaginale schimmelinfectie.

Hart- en vaatziekten

Wist je dat landen waar veel hete pepers worden gegeten ook veel minder hart- en vaatziekten voorkomen? Nou dat heeft dus een reden! Cayennepeper is erg goed voor alle onderdelen van je hart stelsel en vaatstelsel. Het verbetert niet alleen de bloedcirculatie maar voorkomt ook beschadigingen van de vaatwanden en bloedproppen, verlaagt de bloeddruk en versterkt ook nog eens je hart.

Een betere spijsvertering

Cayennepeper voorkomt constipatie, reinigt je darmen en vermindert ook nog eens winderigheid en een opgeblazen gevoel. Fijn dus voor de mensen, zoals ik, met PDS(Prikkelbaar Darm Syndroom).

De natuurlijke pijnstiller

Capsicum is de stof die chili pepers zo pittig maakt en staat bekend om zijn pijnstillende werking. Het consumeren van cayennepeper kan goed helpen bij hoofdpijn en migraine, spierpijn, menstruatiepijnen, maagpijn enzovoort.

Cleanse drink

Na al deze voordelen op een rijtje gezet te hebben wil je natuurlijk wel een lekker receptje hoe je dit fijne kruid dan kan nuttigen! Dus hierbij mijn favoriete drankje, de cleanse drink met uiteraard: cayennepeper.

Voeg 1 liter water, 1 uitgeperste citroen, 2 tl ahornsiroop en 1 tl cayennepeper bij elkaar, mixen maar en drinken maar! 

Waar kan je cayennepeper kopen?

Cayennepeper kan je in Nederland vrijwel overal kopen. Bij de supermarkten en de gespecialiseerde kruidenierswinkels. De poedervorm variant is over wel te krijgen, voor de verse en gedroogde variant moet je bij de gespecialiseerde winkels zijn of de Jumbo.

Cayennepeper AH

Bij de Albert Heijn kan je 1 variant cayennepeper krijgen.

Poedervorm
Merk: Verstegen
Gewicht: 35 gram

Prijs: € 2,29

Cayennepeper AH

Cayennepeper Jumbo

Bij de jumbo kan je 2 varianten cayennepeper krijgen.

Poedervorm
Merk: Verstegen
Gewicht: 35 gram

Prijs: € 2,22

Vers
Merk: onbekend
Gewicht: 50 gram

Prijs: € 1,59

Cayennepeper Jumbo

Cayennepeper Lidl

Bij de Lidl kan je 1 variant cayennepeper krijgen.

Poedervorm
Merk: Kania
Gewicht: 50 gram
Prijs: € 0,65

Cayennepeper Lidl

Cayennepeper supplementen

De stof capsaïcine in de peper zorgt voor de pittige smaak. Wanneer je dit eet merk je dit ook wel aan je lichaam. Je krijgt het warm en begint te zweten. Dit betekent dat je lichaam aan het werk is en dus calorieën aan het verbranden is. 

Tegenwoordig worden er ook afvalsupplementen aangeboden met daarin de stof capsaïcine. De winkels die deze supplementen aanbieden zeggen dat dit kan bijdrage aan het verliezen van gewicht omdat je lichaam door capsaïcine harder moet werken. Wetenschappelijke onderbouwingen voor deze claim zijn er niet en er zijn gevallen bekend van slechte bijwerkingen, zoals een hartstilstand.

Over de auteur

Avatar

Gezond Balans

Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen.

Reageer!

Klik hier om een reactie te plaatsen