Dat de Franse ‘cuisine’ bestaat uit voedsel met veel verzadigde vetten, zoals kaas en boter, is bij veel mensen bekend. Veel verzadigd voedsel kan zorgen voor een verhoogde kans op hartkwalen, waardoor wordt aangeraden om verzadigde vetten zoveel mogelijk te vermijden. Hoe kan het dan dat hartkwalen minder voorkomt in Frankrijk dan in andere landen, die over het algemeen minder verzadigde vetten binnen krijgen? Aangenomen wordt dat het antwoord op deze raadselachtige vraag, algemeen bekend als de “Franse paradox”, het gevolg is van een hogere inname van een specifieke stof genaamd resveratrol. Resveratrol is een stof die van nature voorkomt in planten.
Resveratrol is en wordt veel onderzocht[1], onder andere vanwege die Franse paradox. Men zegt dat resveratrol een positieve werking heeft op onze gezondheid, dat het zelfs ouderdom tegengaat en helpt tegen diabetes. Welke positieve werkingen heeft resveratrol? En waar vind je deze goede stof in terug?
Wat is resveratrol?
Resveratrol is een polyfenol waarvan bekend is dat het werkt als een antioxidant en dus gunstig is voor de mens. Planten die resveratrol aanmaken doen dit in feite als beschermende en genezende reactie op externe negatieve factoren die in hun omgeving voorkomen. Denk hierbij aan straling en de aanwezigheid van bijvoorbeeld insecten, verwondingen en schimmels[2].
Waar zit resveratrol in?
Polyfenolen heb je in verschillende vormen en zit in kruiden, groenten, fruit en resveratrol supplement. De polyfoon resveratrol vind je voornamelijk terug in planten. De rode druif is daarvan, vanwege die Franse paradox, het bekendste voorbeeld van. Resveratrol zit voornamelijk in onderstaande voedingsbronnen[3]:
- Rode druiven en rode wijn
- In bepaalde soorten traditionele theesoorten, waaronder Itadori en groene thee
- Rauwe cacao (pure chocolade)
- Verschillende soorten bessen (bosbessen, veenbessen en moerbeien)
- Sommige soorten noten (pindakaas, pinda’s en pistachenoten)
- Appels en pruimen
- Zwarte olijven
De hoogste concentratie resveratrol vind je in de schil van druiven en bessen, zoals rode druiven en (blauwe) bosbessen. Daarnaast is het ook mogelijk om supplementen in te nemen die rijk zijn aan resveratrol.
4 belangrijke gezondheidsvoordelen van resveratrol
Onderzoeken kwamen de positieve werking van resveratrol op het spoor toen ze ontdekten dat gist en andere grotere organismen, zoals insecten en dieren, die resveratrol toegediend kregen, een langere levensduur hadden dan organismen die geen resveratrol kregen toegediend[1]. Tegenwoordig is meer bekend geworden welke positieve effecten resveratrol op de mens heeft. We belichten de 4 belangrijkste.
- Gaat veroudering tegen
- Verbetert de gezondheid van het hart
- Houdt je hersenen gezond
- Houdt je bloedsuiker in evenwicht
Gaat veroudering tegen
Elke dag maakt ons lichaam nieuwe cellen aan en hier zitten ook slechte cellen tussen. Deze slechte cellen kunnen een negatief effect hebben op onze gezondheid en worden verergerd door slechte leefgewoonten zoals roken, ongezond eten en een slechte leefomgeving. Resveratrol neutraliseert deze slechte cellen. Het consumeren van voedsel met veel antioxidanten zoals resveratrol kan voordelen bieden die volwassenen beschermen tegen veel ouderdomsziekten[4].
Hartgezondheid
Vanwege zijn ontstekingsremmende en anti oxidatieve eigenschappen is resveratrol in verband gebracht met het bevorderen van de hartgezondheid, het verlagen van de bloeddruk bij mensen met een risico op hartaandoeningen en is het uitgebreid bestudeerd als een behandeling voor veel voorkomende hart- en vaatziekten. Het is ook aangetoond dat meer consumeren van resveratrol rijke voeding de bloedsomloop helpt verbeteren.
Itadori-thee, een belangrijke bron van resveratrol, wordt in Aziatische landen al decennia lang gebruikt als een traditioneel kruidengeneesmiddel om hartaandoeningen en beroertes te voorkomen[5][6].
Neurologisch
In tegenstelling tot andere antioxidanten is resveratrol een unieke antioxidant omdat het de bloed-hersenbarrière kan passeren om de hersenen en het zenuwstelsel te beschermen. Daarnaast vergroot het de bloedtoevoer naar de hersenen. Dit betekent dat het meer binnen krijgen van resveratrol kan helpen ter bescherming tegen cognitieve problemen, waaronder de ziekte van Alzheimer en dementie[7].
Bloedsuiker in evenwicht houden
Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat resveratrol bij type 2 diabetici en andere mensen met bloedsuiker problemen, de functie heeft om het bloedsuikerpeil te herstellen. Dit is een belangrijke sleutel tot het voorkomen of behandelen van diabetes[8].
Samenvattend
Er is veel onderzoek gedaan naar resveratrol en hieruit blijkt dat het een positieve werking heeft op ons lichaam. Voeding dat rijk is aan resveratrol is dus zeker goed om mee te nemen in je dieet. Desalniettemin blijft het belangrijk om een gevarieerde voeding aan te houden. Op die manier krijg je van elk ‘wonder’ stofje iets binnen.
Bronnen:
- Pezzuto JM. Resveratrol: Twenty Years of Growth, Development and Controversy. Biomol Ther (Seoul). 2019;27(1):1-14. doi:10.4062/biomolther.2018.176
- Vang O, Ahmad N, Baile CA, et al. What is new for an old molecule? Systematic review and recommendations on the use of resveratrol. PLoS One. 2011;6(6):e19881. doi:10.1371/journal.pone.0019881
- Weiskirchen S, Weiskirchen R. Resveratrol: How Much Wine Do You Have to Drink to Stay Healthy? Adv Nutr. 2016 Jul 15;7(4):706-18. doi: 10.3945/an.115.011627. PMID: 27422505; PMCID: PMC4942868.
- Wood JG, Rogina B, Lavu S, Howitz K, Helfand SL, Tatar M, Sinclair D. Sirtuin activators mimic caloric restriction and delay ageing in metazoans. Nature. 2004 Aug 5;430(7000):686-9. doi: 10.1038/nature02789. Epub 2004 Jul 14. Erratum in: Nature. 2004 Sep 2;431(7004):107. PMID: 15254550.
- Liu Y, Ma W, Zhang P, He S, Huang D. Effect of resveratrol on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2015 Feb;34(1):27-34. doi: 10.1016/j.clnu.2014.03.009. Epub 2014 Mar 31. PMID: 24731650.
- Sahebkar A, Serban C, Ursoniu S, Wong ND, Muntner P, Graham IM, Mikhailidis DP, Rizzo M, Rysz J, Sperling LS, Lip GY, Banach M; Lipid and Blood Pressure Meta-analysis Collaboration Group. Lack of efficacy of resveratrol on C-reactive protein and selected cardiovascular risk factors–Results from a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Int J Cardiol. 2015;189:47-55. doi: 10.1016/j.ijcard.2015.04.008. Epub 2015 Apr 1. PMID: 25885871.
- Lu KT, Chiou RY, Chen LG, Chen MH, Tseng WT, Hsieh HT, Yang YL. Neuroprotective effects of resveratrol on cerebral ischemia-induced neuron loss mediated by free radical scavenging and cerebral blood flow elevation. J Agric Food Chem. 2006 Apr 19;54(8):3126-31. doi: 10.1021/jf053011q. PMID: 16608241.
- Szkudelski T, Szkudelska K. Resveratrol and diabetes: from animal to human studies. Biochim Biophys Acta. 2015 Jun;1852(6):1145-54. doi: 10.1016/j.bbadis.2014.10.013. Epub 2014 Oct 27. PMID: 25445538.