Blog Vitamines Voeding

Vitamines, wat zijn het en wat doen ze?

Vitamines hebben we dagelijks nodig. De beschermende functie van vitamines zorgt ervoor dat je niet ziek wordt en dat alle lichaamsprocessen vloeiend verlopen. Ze zijn tevens onmisbaar voor ontwikkeling en groei. Vitamines zijn hele kleine bouwstenen die voorkomen in eten en drinken, ze bevatten geen calorieën. Omdat je lichaam zelf geen vitamines aanmaakt, met uitzondering van vitamine D, is het belangrijk dat je voldoende vitamines met voeding binnen krijgt. Met name tijdens het afvallen, wanneer je minder eet dan gebruikelijk, moet je opmerkzaam zijn voor een tekort aan vitamines. In het volgend overzicht zie je welke vitamines er zijn en waarvoor ze dienen.

Vitamine A

Vitamine A is essentieel voor de groei je ogen. Caroteen is een oranje kleurstof die in veel groenten voorkomt zoals wortelen, tomaten en groene groenten. Caroteen wordt in je lichaam omgezet in vitamine A en is daarom net zo waardevol. Bij een gebrek aan vitamine A kan je bepaalde oogziekten krijgen. De vitamine zit in lever, eigeel, boter, vette vis, margarine, en halvarinesoorten.

Vitamine B

Vitamine B zit in melkproducten, eieren, granen, groenten, fruit, vlees, noten, vis aardappelen en bananen. Deze vitamine is van grote betekenis voor je welzijn. Het is onderdeel van het proces om vetten, suikers en eiwitten te bewaren en af te breken.

Vitamine C

Vitamine C of Ascorbinezuur is een vitamine of zuur dat zorgt voor het immuunsysteem. Het zorgt ook voor de afvoer van afbraakproducten, van datgene wat het lichaam niet meer nodig heeft. Zo werkt vitamine C in op het gevoelsleven van de mens. Deze vitamine zit in groente, aardappels en fruit. Vroeger kregen mensen scheurbuik als ze een tekort hadden aan vitamine C.

Vitamine D

Vitamine D is de enige vitamine die je lichaam zelf kan vormen, namelijk onder invloed van zonlicht. De vitamine is noodzakelijk voor het skelet. Vitamine D komt in dezelfde producten voor als vitamine A.

Vitamine E

Vitamine E zit in olie, margarine, noten, eieren, pindakaas, paprika en spinazie. De vitamine is met name goed voor de spieren, het hart en de weerstand.

Vitamine K

Vitamine K wordt door voornamelijk door bacteriën in de darm gemaakt. Omdat de hoeveelheid vaak niet voldoende is, is aanvulling door voeding nodig. De vitamine is belangrijk voor bloedstolling en de botstofwisseling. Groene bladgroenten, melkproducten, vlees, eieren, granen, groenten en fruit bevatten vitamine K.

Variatie

Met deze informatie in je achterhoofd kan je ervoor zorgen dat je gezond eet. Cruciaal is dat je gevarieerd eet. Hierdoor krijg je alle vitamines binnen die je nodig hebt en ontstaan er geen nare tekorten of effecten.

 

Over de auteur

Avatar

Gezond Balans

Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen.