Nu we ons steeds meer bewust worden van onze impact op het milieu, wordt het belang van de overgang van traditionele energiebronnen naar duurzame energiebronnen steeds duidelijker voor consumenten. Groene energie is een oplossing om onze impact op het milieu te verminderen. Naast dat groene energie bijdraagt aan een gezond leven, is het ook nog eens goed voor je portemonnee.
Inhoud
Wat is groene energie?
Groene energie valt onder de noemer duurzame energiebronnen. De energie wordt opgewekt door hernieuwbare energiebronnen. Het opwekken van stroom uit hernieuwbare energiebronnen heeft een veel lagere impact op het milieu dan traditionele energiebronnen en draagt bij aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.
Traditionele energiebronnen
Het tegenovergestelde van groene energie, of hernieuwbare energie, zijn traditionele energiebronnen. Dit wordt ook wel grijze energie genoemd. Bij traditionele energiebronnen moet je denken aan het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals kolen, gas en olie. Het verbranden van deze bronnen resulteert in energie, maar zorgt wel voor uitstoot van CO2. Koolstofdioxide (CO2) is erg schadelijk voor het milieu omdat het de warmte van de aarde vasthoudt. Daarnaast raken deze energiebronnen op den duur op. Groene energie raakt daarentegen nooit op.
Soorten groene energie
Er zijn veel soorten groene energie die afkomstig zijn uit verschillende bronnen. We zetten er een paar onder elkaar:
- Windenergie
Een van de bekendste groene energiebronnen die op verscheidene plekken in Nederland inmiddels tot het landschap behoren. Energie wordt opgewekt doordat de wieken van de windmolens ronddraaien.
- Zonne-energie
Ook een energiebron die steeds zichtbaarder wordt in Nederland. Dankzij zonnepanelen worden zonnestralen opgevangen en door een ingenieus systeem omgezet in energie. - Waterkracht
Deze vorm van energiewinning komt eigenlijk alleen nog voor in de Maas, maar zie je met grote stuwdammen veel meer in het buitenland. Energie wordt dan opgewekt uit stromend water
Waarom is groene energie goed voor je gezondheid?
Groene energie draagt bij aan een gezond leefklimaat omdat groene energie weinig tot niks uitstoot. Grijze energie, zoals olie, gas en kolen, worden verbrand om energie op te wekken. Door deze verbranding worden gassen de lucht in geblazen. Deze gassen zorgen ervoor dat de aarde minder goed kan afkoelen, waardoor klimaatverandering optreed. Ook voor de directe leefomgeving rondom centrales heeft deze uitstoot nadelige gevolgen. De lucht die je daar inademt is veel minder schoon dan wanneer je op een afgelegen plek woont. Doordat groene energie geen afval uitstoot adem je schonere lucht in, wat weer positief is voor onder andere je longen.
Is groene energie duur?
Op jaarbasis zijn de verschillen tussen groene energie en grijze energie minimaal. Dit is op zich gek omdat het opwekken van groene energie duurder is dan via traditionele energiebronnen. Dit komt omdat leveranciers van groene energie subsidie krijgen om groene energie op te wekken. Daardoor worden de opwekkosten grotendeels door de overheid overgenomen. Hierdoor kunnen leveranciers tegen ongeveer dezelfde prijzen groene energie aanbieden.
Om te laten zien dat er weinig verschil zit in jaarkosten tussen groene energie en grijze energie, doen we een kleine test. Gemiddeld verbruikt een huishouden van 2 personen 3350 kWh stroom en 1450 m3 gas. Zonder opgave van adres betaal je voor groene energie bij Pure Energie op jaarbasis € 1.797,82 en voor grijze energie bij Vattenfal betaal je op jaarbasis € 1615,35. Geen groot verschil dus, terwijl je wel bijdraagt aan een gezonder klimaat.
Voordat je gaat afsluiten is het verstandig om te kijken waar de leverancier haar groene energie vandaan haalt. In sommige gevallen gebeurt het zelfs dat een leverancier in het buitenland een groencertificaat kopen. De leverancier mag het groene energie noemen vanwege de aangeschafte groencertificaat, maar levert in werkelijkheid gewoon grijze stroom. Er zijn genoeg mogelijkheden op het internet om energie prijzen te vergelijken.