Je haar verven is tegenwoordig niet weg te denken uit onze samenleving. Het is bijna net zo normaal als je nagels verven en iedereen kent wel mensen die hun haren verven. Opvallend, want het heeft een niet zo’n goed imago. De meeste mensen denken dat haar verven erg slecht is, dat het kankerverwekkend is en dat het allergische reacties veroorzaakt. Een imago dat ongegrond is want je haar verven kan inderdaad slecht zijn, maar niet als je het op een verantwoorde manier doet. Hoe verf ik mijn haar op een verantwoorde manier?
Inhoud
Het begin van het haar verven
Het maken van kleurstoffen gebeurde al in de oudheid toen uit planten kleurstoffen werden onttrokken. Voor het maken van henna bijvoorbeeld, wordt gebruik gemaakt van poeder van bladeren, het schil van zwarte walnoten, rode oker (dat ook werd gebruikt voor muurschilderingen in de prehistorie) en prei. Ook de Romeinen verfden hun haar veelvuldig, waarbij blond haar een symbool was voor prostitutie.
Haarverf die we tegenwoordig kennen, kent zijn oorsprong rond 1900, toen Eugène Schueller de eerste synthetische haarverf ontwikkelde. De naam komt je waarschijnlijk niet bekend voor, maar Eugène Schueller is de oprichter van het wereldberoemde L’Oréal. Haar verven gebeurde toen alleen nog in de kapsalon. Het was het Duitse Schwarzkopf pas in 1947 dat haarverf bij de mensen thuis bracht met de verkoop van Poly Color.
Is je haar verven slecht?
Er is een grote mythe die we meteen willen ontkrachten; haar verven is niet kankerverwekkend. Het KWF Kankerbestrijding zegt zelf dat dit helemaal niet aan de orde is. Haarverf is zelf een van de meest onderzochte producten in relatie met kanker. Bovendien moeten haarverf producten die in Europa worden verkocht voldoen aan strenge eisen. Dat haar kan leiden onder het haar verven is wel aan de orde. Bij overmatig verven van je haar kan het voorkomen dat je haar aan kwaliteit verliest.
Allergische reactie
Wat bij normale haarverf wel kan voorkomen is een allergische reactie. Net zoals bij mensen die bijvoorbeeld een notenallergie hebben, kunnen mensen ook allergisch zijn voor haarverf. Dit gebeurt door het stof PPD. PPD is een afkorting voor P-fenyleendiamine en veroorzaakt bij veel mensen een allergische reactie. PPD is een koolteer kleur afkomstig van aardolie en is het stofje dat de haarkleur geeft.
Mensen die allergisch zijn voor PPD en wel hun haren willen verven is het verstandig om haarverf producten met TDS te gebruiken. TDS staat voor Toluene-2,5-diamine sulphate en heeft dezelfde functie als PPD, maar geeft voor veel mensen niet die allergische reactie. Desalniettemin bestaat er ook iets als allergie ontwikkeling. Door veelvuldig met je huid in contact te komen met PPD of TDS kan je een allergie ontwikkelen. Om de kans zo klein mogelijk te maken is het verstandig om altijd je haren te verven met handschoenen bij zowel het aanbrengen als uitspoelen.
Net zoals bij shampoo, is het beter om een haarverf product te gebruiken met zo min mogelijk toevoegingen. Er zijn veel haarverf producten op de markt waar bijvoorbeeld geen parabenen, PPD, ammonia en resorcinol in zitten.