Het verschil tussen groene smoothies en groentesappen

Het verschil tussen groene smoothies en groentesappen

Steeds meer mensen drinken groene smoothies en groentesappen. Maar wat is precies het verschil en zijn er verschillen in de gezondheidsvoordelen? Wij zochten het voor je uit.

Wat zijn groene smoothies?

Een groene smoothie wordt gemaakt met 3 hoofdingrediënten: een vloeistof, groene bladgroente en fruit.

Een groene smoothies maak je met behulp van een blender. De groente en het fruit gaan in hun geheel de blender in. Zo worden alle voedingsstoffen behouden, inclusief de vezels. De vezels worden door de blender redelijk goed fijngemalen zodat je een drinkbare drank krijgt.

De vloeistof doe je als eerste in de blender als je een groene smoothie gaat maken. Dit zorgt ervoor dat de groente en het fruit naar de ronddraaiende messen afzakken zodat ze fijngemalen kunnen worden. De vloeistof zorgt er ook voor dat de smoothie niet te dik blijft om te kunnen drinken.

Het belangrijkste ingrediënt van een groene smoothie is de groene bladgroente. Groene bladgroente bevat veel vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen en hebben het voordeel dat ze nauwelijks suikers en koolhydraten bevatten. Ze zijn caloriearm terwijl ze wel rijk in voedingsstoffen zijn.

Het fruit in de groene smoothie zorgt natuurlijk ook voor de nodige vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Maar is vooral bedoelt om de groene smoothie iets zoets mee te geven, zodat deze lekker om te drinken is.

De verhouding tussen groente en fruit ligt bij een groene smoothie op 60% groente en 40% fruit.

Wat zijn groentesappen?

Groentesap maak je met slechts 1 hoofdingrediënt: groente. Hieraan kan eventueel een klein beetje fruit aan worden toegevoegd. Dit om de groentesap wat meer smaak te geven. Als je bittere groentesoorten hebt gebruikt dan zorgt dit ervoor dat het bittere wat naar de achtergrond verdwijnt.

Een ander belangrijk verschil met groene smoothies is de manier waarop je groentesap maakt. Groentesap maak je met een slowjuicer en groene smoothies met een blender. Hier lees je hoe je zelf groentesap kunt maken. Een slowjuicer is een apparaat wat het sap uit de groente perst. De vezels blijven in de slowjuicer achter. Het groentesap is daardoor waterig terwijl groene smoothies dik zijn.

Omdat je bij een groentesap geen of weinig fruit gebruikt zal deze lager in suikers en koolhydraten zijn. Dit is het belangrijkste argument om groentesap te drinken in plaats van groene smoothies.

Een groene smoothie kan echter als maaltijdvervanger dienen terwijl een groentesap dit niet kan. Een groentesap bevat namelijk nauwelijks calorieën terwijl een groene smoothie je lichaam wel voorziet van koolhydraten en calorieën.

Wanneer drink je groene smoothies?

Groene smoothie drink je om je gezondheid te verbeteren of om af te vallen. Als je ze drinkt om af te vallen dan is het de bedoeling dat je met een groene smoothie een maaltijd zoals het ontbijt of de lunch vervangt. Omdat we gewend zijn om bij het ontbijt of de lunch boterhammen te eten scheelt dat (snelle) koolhydraten en calorieën waardoor je afvalt. Groene smoothies bevatten alle vezels van de groene bladgroente en het fruit nog. Deze vezels zijn een goede opvulling voor de maag en zullen de maag langzaam verlaten. Zo heb je langdurig een voldaan gevoel en voorkom je dat je tussendoortjes gaat eten. Zo kan een groene smoothie relatief weinig calorieën bevatten en toch goed vullen. Door deze eigenschap zijn ze geschikt om mee af te vallen. Drink je groene smoothies als aanvulling op je normale maaltijden dan zal je er niet door afvallen.

Omdat groene smoothies veel groene bladgroente en fruit bevatten zijn ze geschikt voor het verbeteren van de gezondheid. De groene bladgroente en het fruit leveren de nodige vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen.

Wanneer drink je groentesap

Groentesappen zijn een mooie aanvulling op een gezond voedingspatroon. Ze leveren je lichaam snel en makkelijk erg veel voedingsstoffen. Dit terwijl groentesappen nauwelijks calorieën, suikers en koolhydraten bevatten. Omdat de groentesappen geen vezels bevatten worden de voedingsstoffen makkelijk en snel door de dunne darm geabsorbeerd.

Voor een goede werking van de darmen zijn echter wel vezels nodig. Eet je onvoldoende vezels dan kan je last krijgen van obstipatie. Groentesappen zijn daarom geen vervanging voor de gewone groente en rauwkost. Het is puur een aanvulling op de groente die je eet. Het geeft je lichaam extra voedingsstoffen die goed opgenomen kunnen worden.

De vitamines en mineralen zijn zoals ze in de natuur voorkomen in de groentesappen aanwezig. Dit garandeert een goede opname terwijl dit bij supplementen niet het geval is. Bij supplementen zijn vitamines en mineralen vaak chemisch aan andere stoffen gebonden waardoor ze minder goed opgenomen worden.

Groentesappen worden veel gedronken om hun detox werking. Ze ondersteunen de lever bij het afvoeren van afvalstoffen. Wil je groentesappen drinken om te ontgiften dan moet je dit als kuur doen. Een groentesap drinken terwijl je voor de rest eet en drinkt waar je zin in hebt gaat niet werken. Een detox kuur start je normaal gesproken met een vastenperiode van 1 tot 3 dagen. In deze periode krijgt de lever en het spijsverteringsapparaat rust. Na deze vastenperiode ga je over op het vasten met vloeistoffen. De vloeistof die je voornamelijk zal drinken is groentesap. Naast groentesap zijn water en kruidenthee toegestaan. Dit geeft je spijsverteringsapparaat rust waardoor het de gelegenheid krijgt om afvalstoffen te gaan afvoeren. Omdat groentesappen enorm rijk zijn aan voedingsstoffen wordt voorkomen dat je tijdens de detox een tekort kan krijgen aan bepaalde vitamines of mineralen. Bepaalde voedingsstoffen die in groentesap zitten helpen je lichaam met het reinigen. Chlorofyl is zo’n stof met een detox ondersteunende werking.  Chlorofyl is een bioactieve stof die voorkomt in groene bladgroente. Het is daarom goed om tijdens een detox kuur groentesappen te drinken waarin groene bladgroente zitten.

Herman van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.