Een stressvolle relatie: Wat te doen?

stressvolle relatie

Wat doe je met een stressvolle relatie? 

Relatieproblemen oplossen? Elke relatie heeft af en toe zijn mindere kanten. Irritaties en verwijten zijn bijna niet te vermijden wanneer je al voor lange tijd bij elkaar bent. Elke relatie kan er soms gebaat bij zijn om eens goed ruzie te maken. Naderhand kan een ruzie namelijk goed uitpakken. Dingen die je al voor lange tijd op je hart had zijn weer uitgesproken, dit kan voor veel opluchting zorgen en je begrijpt elkaar weer beter.

Wat te doen als je vaak ruzie hebt met je partner over kleine dingen?

Kleine irritaties kunnen soms al genoeg zijn voor een flinke ruzie. Het is belangrijk om te analyseren waar deze irritaties door getriggerd worden. Vraag jezelf af wanneer je woede voelt of het echt waard is om je hierover slecht te voelen. Vaak komt een ruzie met je partner voort uit een opeenstapeling van onbenullige zaken. Wanneer je woede voelt opkomen overdenk dan eerst de situatie en loop desnoods even weg van je partner. Het zogenaamde “tot tien tellen” zal je woede temperen, Wanneer je direct een verwijt aan je partner maakt, dan zal hij of zij op zijn beurt in de verdediging gaan. Het gevolg? Een ruzie! Ga dus nooit meteen in de verdediging wanneer je deze opwelling voelt. Wanneer je achteraf toch de behoefte voelt om een opmerking te maken. Doe dit dan op een later moment zodat jullie als volwassenen een discussies kunnen voeren op een luchtige manier.

Serieus genomen worden door je partner

De realiteit is dat veel relaties op verschillende vlakken niet gelijkwaardig zijn. Vroeger was het algemeen aanvaard dat de man de baas was in een relatie of gezin. Hij zorgde voor brood op de plank en de vrouw deed het huishouden en zorgde voor de kinderen. Hedendaags is dit in de meeste gevallen absoluut niet meer het geval. Veel huishoudens bestaan uit tweeverdieners en de kinderen worden door beide ouders opgevoed. Zo wordt er tegenwoordig veel waarde gehecht aan een zogenaamde: “Papa dag”. Of de kinderen worden naar een crèche of naschoolse opvang gebracht.

Toch zijn er relaties waar gelijkwaardigheid lastig is. Een partner kan bijvoorbeeld veel meer salaris verdienen, waardoor hij meent recht te hebben om belangrijke beslissingen te mogen maken ten koste van de partner. Dit kan deze partner minderwaardig laten voelen. Wanneer jezelf in een dergelijke situatie bevindt is het goed dit uit te spreken. Jouw mening doet er toe! Het opkroppen van gevoelens kan veel stress opleveren. Een gezonde relatie begint met het uitspreken van gevoelens. Heeft je partner geen oor voor je klachten? Neem de tijd en denk goed na over je toekomst. Alleen jij kunt bepalen of een liefde over langere tijd kans van slagen heeft!

Herman van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.