Als je gezond bezig wilt gaan dan is het een idee om superfoods aan je voedingspatroon toe te voegen. De beste keuze is dan biologische superfoods te kopen die over een hoog gehalte aan allerlei belangrijke voedingsstoffen beschikken. Denk daarbij aan antioxidanten, mineralen en vitamines. Deze hebben een positieve invloed op je gezondheid, zoals het voorkomen van hart- en vaatziekten, ondersteuning bij afvallen en het libido verhogen.
Aangezien het niet zo is dat een enkele van de superfoods in alle belangrijke voedingsstoffen voorziet, is het natuurlijk belangrijk om deze te combineren. Daarom vind je hier een overzicht van de beste biologische superfoods. Daarmee kan je afwisselen om een zo gevarieerd mogelijk en gezond voedingspatroon te realiseren. De biologische superfoods bestel je via verschillende shops, waaronder via Spiruella Biologische Superfoods. Overigens staan de superfoods in het overzicht in een willekeurige volgorde.
Inhoud
Goji bessen
Goji bessen vormen een van de beste biologische superfoods die naast vitaminen en mineralen boordevol vezels en eiwitten zitten. Een gram goji bessen is qua vitamine C vergelijkbaar met een sinaasappel. Bovendien zit er vitamine A in en zelfs meer dan in wortels, waardoor je weerstand verbetert en je minder snel griep krijgt of verkouden raakt. Verder bevatten goji bessen antioxidanten die je immuunsysteem verder versterken.
Het is een van de superfoods die voor een mooie en gezonde huid zorgen en een gunstig effect heeft op cellen in je lichaam. Eet je goji bessen dan vindt er een gelijkmatige afgifte van glucose plaats en dat levert een bijdrage aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Verder gaat er een ondersteunende werking vanuit als het om het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam gaat.
Hennepzaad
Hennepzaad voorziet in een belangrijke bron van eiwit en bevat enzymen. Omega 3, 6 en 9 zijn aanwezig in hennepzaad en dat zorgt voor een positief effect op je hersenfuncties. Dit is een van de biologische superfoods die ook helpen om je immuunsysteem een boost te geven.
Daarbij is er sprake van een ontstekingsremmende werking en bevat hennepzaad ook nog eens een variatie aan mineralen en aminozuren. Bijvoorbeeld magnesium, kalium, fosfor, ijzer, zink en silicium. Overigens bevat de ongepelde variant extra veel vezels. Hennepzaad is zo te eten of te verwerken in recepten als salades, pastasauzen, muesligerechten en pasteitjes.
Tarwegras
Tarwegras behoort tot de biologische superfoods die rijk zijn aan magnesium, ijzer en calcium en voorzien in veel vitamines. Zo bevat tarwegras vitamine A, B-complex, C, E en K. De superfood komt van de tarweplant en betreft de groene scheut die in uiteenlopende productvormen verwerkbaar is, zoals in de vorm van verse sapjes.
Een van de krachtige kenmerken is dat het een positieve invloed heeft op het cholesterolgehalte. Zo helpt tarwegras eveneens bij het afvallen en dat is te danken aan het stofje chlorofyl, want dat vermindert de eetlust. Ook deze superfood bevat antioxidanten die je weerstand een boost geven en goed voor je hart zijn. Bovendien is er sprake van bescherming van lichaamscellen om veroudering tegen te gaan.
Bijenpollen
Bijenpollen staan bekend als superfood om de snelheid van het verouderingsproces te verminderen. Als je bijenpollen gaat toevoegen aan je voedingspatroon uit zich dat in voller haar, gladde huid, meer energie en er jonger uit blijven zien. De bijen verzamelen stuifmeel om daar enzymen en nectar aan toe te voegen.
Het is het stuifmeel dat rijk is aan aminozuren, vitaminen, sporenelementen en mineralen. Bijenpollen ofwel stuifmeelkorrels zijn ook voorzien van antioxidanten zoals vele van de biologische superfoods. De bijenpollen zijn bij het ontbijt te nemen door deze te mengen met yoghurt of in een smoothie te verwerken. Het is ook mogelijk om je salade extra gezond te maken met bijenpollen.
Chiazaad
Chiazaad bevat allerlei voedingsstoffen met een hoog gehalte aan onder meer vitamine B1, B2 en Br net als vezels, eiwitten, ijzer en calcium. Bovendien is chiazaad een leverancier van omega 3-vetzuren. De vezels in deze superfood zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel en hebben een positief effect op de stoelgang.
De zaadjes bieden daarnaast ondersteuning aan de opname van calcium en de eiwitten zijn goed voor spierbehoud en spierontwikkeling. Je hart heeft net als je huid en haar baat bij de omega 3-vetzuren. Bovendien zorgen de chiazaadjes voor een gereguleerde afgifte van glucose en dat komt je bloedsuikerspiegel ten goede. Er is niet echt sprake van een opvallende smaak en daarom is het in allerlei gerechten te verwerken, zoals in yoghurt net als in een soepje of op brood.
Zeewier
Zeewier is een van de biologische superfoods die in meerdere gezondheidsvoordeel. Dat is te danken aan de vele voedingsstoffen die variëren van chlorofyl tot jodium en van ijzer tot natrium. Zeewier heeft onder meer een positief effect op de spijsvertering en op het ontgiften van je lichaam.
Bovendien is zeewier ideaal om je bloeddruk te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te beperken. Je schildklier heeft ook baat bij zeewier, want de aanwezigheid van jodium laat de schildklier beter functioneren. Je bent vast wel bekend met zeewier als je een liefhebber bent van sushi. Het is als groente uit de zee ook op andere manieren te eten, bijvoorbeeld door zeewier te koken of er een salade van te maken.
Kokosvet of kokosolie
Kokosvet of kokosolie verdient ook zeker een plaats in dit overzicht met de beste biologische superfoods. Kokosvetten vormen een prima voedingsbron die vol zit met vetzuren en uit laurinezuur bestaat. Een van de voordelen is dat de vetten uit de kokosolie zich niet omzetten in lichaamsvet, maar direct voor energiegebruik worden aangewend.
Kokosvet is in de vorm van olie uitstekend te gebruiken om mee te bakken. Dat komt doordat er tijdens het proces van verhitten geen verandering van samenstelling plaatsvindt. Overigens is kokosolie eveneens op andere manieren te gebruiken. Bijvoorbeeld door deze superfood te verwerken in een smoothie of een sapje.
Rauwe cacao
Je weet het misschien niet, maar rauw cacao bevat enorm veel antioxidanten en steekt wat dat betreft boven alle andere biologische superfoods uit doordat het onder andere resveratrol bevat. Antioxidanten in rauwe cacao helpen onder meer om het verouderingsproces te vertragen. Rauwe cacao is op diverse manieren te gebruiken, zoals in een smoothie net als in desserts. Het is natuurlijk ook mogelijk om rauw cacao voor chocolademelk te gebruiken. Naast de poedervorm is rauwe cacao eveneens in de vorm van cacaoboter verkrijgbaar net als in snippers, bijvoorbeeld om een taart mee te garneren.