Fibromyalgie is een aandoening die pijn geeft in spieren en bindweefsel, maar ook voor vermoeidheid en stijfheid zorgt. Het gaat hier om een chronische pijn die het moeilijk maakt om alledaagse activiteiten en taken uit te voeren. De vermoeidheid zorgt er niet voor iemand met fibromyalgie beter slaapt, want er doen zich vaak slaapproblemen voor. Overigens variëren de klachten en symptomen per individu en zijn deze in ernstige of minder ernstige mate aanwezig. Bovendien is het mogelijk dat klachten de ene dag meer op de voorgrond staan zijn dan de andere dag.
Inhoud
Wat is de oorzaak van fibromyalgie?
Er is geen concrete oorzaak aan te wijzen voor fibromyalgie. Dit komt doordat de aandoening geen zichtbaar beeld laat zien van afwijkingen in gewrichten of spieren. Een duidelijke oorzaak ontbreekt, maar er zijn wel aannames en factoren. Deze wijzen erop dat er mogelijk in het pijncentrum van de hersenen sprake is van een onjuiste afstelling.
Onderzoek naar ontstaan fibromyalgie
Dr. Ewa Klaver-Król is neuroloog en heeft onderzoek gedaan naar mensen met fibromyalgie (reumanederland.nl). Hieruit is gebleken dat er bij deze aandoening vaak een hogere spierspanning aanwezig is zonder aanwijsbare krachtsinspanning. Dit veroorzaakt mogelijk de spierpijn. Het onderzoek is uitgevoerd onder een beperkte groep van in totaal 43 personen, waarvan 22 fibromyalgie hebben. De neuroloog denkt zelf dat de oorzaak van fibromyalgie zich in het zenuwstelsel bevindt. Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat bij deze aandoening er onvoldoende afremming is van signalen in het zenuwstelsel.
Symptomen en klachten bij fibromyalgie
Er zijn meerdere soorten symptomen en klachten die zich voordoen bij fibromyalgie, waarbij de mate varieert. Het gevoel van chronische vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht, net als pijn in armen en benen die onverklaarbaar is. Ook krachtsverlies en pijn in spieren doen zich voor, net als pijn in schouders, nek, rug, heupen, borstbeen en knie. Een ander symptoom dat vaak voorkomt, is stijfheid en dan vooral na een tijd in dezelfde houding te hebben gestaan, gezeten of gelegen, zoals in de vorm van ochtendstijfheid.
Er zijn ook mensen met fibromyalgie die te maken hebben met stemmingswisselingen of angst en depressieve gevoelens ervaren. Daarnaast komen ook concentratieproblemen en vergeetachtigheid voor als klacht. Tot de symptomen behoren verder buik- en darmklachten, zoals buikpijn en darmkrampen. Vrouwen met fibromyalgie ervaren mogelijk ook meer klachten tijdens de menstruatie door menstruatiepijn. Minder vaak voorkomende klachten zijn onder meer hoofdpijn, geheugenverlies, opgezette enkels, vingers of tenen net als een verminderd gevoel of branderig gevoel in de huid.
- Pijn in spieren
- Chronische vermoeidheid
- Krachtsverlies in spieren
- Stijfheid van de spieren
- Stemmingswisselingen
- Depressie en angstgevoelens
- Buik- en darmklachten
- Concentratieproblemen en vergeetachtigheid
- Hoofdpijn
- Branderig of verminderd gevoel in huid
- Opgezette enkels, vingers of tenen
Wat merk je in het dagelijkse leven?
Het is afhankelijk van de mate van klachten wat je in het dagelijkse leven van fibromyalgie merkt. Personen met fibromyalgie die dagelijks klachten ervaren, worden geconfronteerd met verschillende gevolgen. Het is bijvoorbeeld door de klachten al lastig om huishoudelijke taken uit te voeren, zoals stofzuigen of de was ophangen. Ook het dragen van tassen bij het doen van boodschappen is moeilijk. De kans is ook groot dat werkzaamheden in een baan een te zware belasting voor het lichaam vormen. Daarbij worden fysieke werkzaamheden al snel te zwaar. Ook is er sprake van een beperking in beweging, zodat het lastig wordt om sport te blijven beoefenen. Bij ernstige klachten kan het bovendien al te zwaar zijn om van een stoel af omhoog te komen.
Hoe wordt fibromyalgie vastgesteld?
De diagnose fibromyalgie wordt niet snel vastgesteld, want eerst worden andere eventuele aandoeningen en ziekten uitgesloten. Er is bijvoorbeeld geen test beschikbaar, zoals een scan of bloedtest om aan de hand van de uitkomst de diagnose te stellen. Fibromyalgie is wat dat betreft geen fysiek aanwijsbare aandoening of ziekte. Bij een bezoek aan de huisarts bestaat de mogelijkheid om een doorverwijzing naar een neuroloog te krijgen. De neuroloog heeft de expertise om symptomen en klachten van fibromyalgie te herkennen en kan daarbij andere aandoeningen en ziekten uitsluiten. Na dit traject is de diagnose te stellen voor fibromyalgie als er specifieke aanwijzingen voor zijn, zoals:
- Minimaal drie maanden stijfheid of chronische pijn in meerdere spiergroepen
- De klachten dienen bovendien aanwezig te zijn in elke kant van het lichaam
- Er zijn andere chronische klachten, zoals vermoeidheid, slaapproblemen, concentratieproblemen en stemmingswisselingen
Is fibromyalgie te behandelen?
Het is mogelijk om de klachten te behandelen, maar voor de aandoening zelf is geen genezing mogelijk. De fibromyalgie behandeling richt zich dan ook op het verminderen van pijn, zoals door fysiotherapie, dieetadvies, ontspanningsoefeningen, psychologische bijstand of ergotherapie. Het is ook mogelijk om pijnstilling te nemen of de spijsvertering te stimuleren.