Gezocht: een superbrein met een goed geheugen, een perfect creatief vermogen en rekenkundige vaardigheden waar je u tegen zegt. Klinkt onmogelijk? Verre van dat. Er zijn verschillende manieren om jouw hersenen in topconditie te houden. Bij deze een aantal tips om gezonde hersenen te behouden.
Inhoud
Tip 1: Wees lichamelijk actief
We vallen maar meteen met de deur in huis: ook wie gezond leeft heeft kans om Alzheimer of een andere neurologische aandoening te ontwikkelen. Door gezond te leven verklein je de kans op neurologische problemen echter aanzienlijk. Er zijn allerlei manieren om jouw hersenen gezond te houden, zodat je ook op latere leeftijd nog fit en scherp bent. Een van de bouwstenen van een gezond leven is voldoende beweging. Wie lichamelijk actief blijft voelt zich een stuk beter. Regelmatig bewegen heeft een positief effect op de hersenen, het hart én het sociale leven.
Minder kans op Alzheimer
Enige tijd geleden verdiepten onderzoekers zich in het verband tussen voldoende bewegen en betere cognitieve vaardigheden. 1700 personen van 65 jaar en ouder werden maar liefst zes jaar gevolgd. Het leidde tot interessante resultaten. Zo blijkt dat regelmatig in beweging komen de kans op Alzheimer verkleint. Sterker nog, iedereen die drie keer per week minstens een kwartier sportte had 35 tot 40 procent minder kans op Alzheimer. Van de bank af komen loont dus zeker!
Betere zuurstof- en bloedtoevoer
Regelmatig bewegen is goed voor lichaam en geest. Het zorgt namelijk voor een betere zuurstof- en bloedtoevoer naar het brein. We raden aan om vijf keer per week ongeveer een halfuur te bewegen. Hoe je dat precies doet is jouw eigen keuze. Maar de activiteit hoeft echt niet heel zwaar te zijn. Kies een sport of vorm van bewegen waar jij je goed bij voelt. Het helpt zelfs al om te lopen of te fietsen in plaats van te autorijden. En moet je in een gebouw naar een hogere verdieping? Neem dan eens de trap in plaats van de lift.
Tip 2: Wees sociaal actief
Sporten is niet alleen goed voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Het is ook een sociaal gebeuren waar je plezier aan beleeft. Plezier zorgt voor het aanmaken van dopamine, wat op zijn beurt goed is voor de hersenfuncties. Kies daarom voor een teamsport of ga wandelen, hardlopen, dansen of fietsen met vrienden. Geef je de voorkeur aan individuele sporten? Dan is zwemmen ook een zeer gezonde optie.
Tip 3: Vermijd overgewicht
Het hart en de hersenen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is belangrijk om deze organen allebei gezond te houden. Zorg daarom voor een gezond gewicht. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat overgewicht een negatieve impact heeft op de bloedtoevoer naar de hersenen en de hersenfuncties in het algemeen. Dit vergroot de kans op neurologische aandoeningen, zoals Alzheimer, schizofrenie, verslaving en depressie. Controleer regelmatig of je bloeddruk en cholesterol in orde zijn. Rook je? Gooi de sigarettenpakjes dan zo snel mogelijk weg. Roken is niet alleen slecht voor de longen, maar ook voor het hart en de bloedvaten.
Tip 4: Eet gezond
Gezond en gebalanceerd eten is letterlijk ‘voeding’ voor je hersenen. Laat je dieet onder andere bestaan uit groenten zoals broccoli en spinazie, blauwe bessen en vette vis zoals zalm en tonijn. Deze laatstgenoemde voedingsmiddelen bevatten Omega-3, die onder andere voor een betere verbinding zorgt tussen zenuwcellen in de hersenen. Lukt het je niet om voedingsmiddelen uit voeding te halen dan zijn nootropics een optie. Dit zijn supplementen die de gezondheid van de hersenen verbetert.
Tip 5: Slaap voldoende
Gezonde hersenen krijgen voldoende slaap. De gemiddelde Nederlander heeft 7 tot 9 uur slaap nodig, maar in de praktijk gebeurt dit helaas niet altijd. Dit terwijl diverse studies aantonen dat slaap zogeheten bèta-amyloïde protiens uit de hersenen verwijderd. Deze worden in verband gebracht met het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Droom jij ervan om een hele nacht goed te slapen? Volg dan deze tips:
- Doe regelmatig aan lichaamsbeweging.
- Gebruik een regelmatig slaapschema waarin je elke dag op hetzelfde tijdstip in bed stapt en weer opstaat.
- Ontwikkel een routine voordat je naar bed gaat. Ga bijvoorbeeld voor het slapen gaan in bad of lees een goed boek.
- Doe geen dutjes aan het einde van de middag of avond. Dit vergroot namelijk de kans dat je ’s nachts wakker ligt.
- Neem apparaten zoals de televisie, computer en smartphone niet mee de slaapkamer in. Door het licht van de schermpjes is het lastiger om in slaap te vallen.
- Zorg voor een comfortabele temperatuur in de slaapkamer.