Inhoud
Wat is een hometrainer?
Een hometrainer is een fitnessapparaat waarop je de fiets beweging kan maken. In feite is een hometrainer een fiets zonder wielen. Een hometrainer heeft alleen een vliegwiel. Momenteel is de hometrainer het meest verkochte fitnessapparaat voor thuisgebruik. Bijna elke hometrainer bevat verschillende trainingsprogramma’s waar je uit kan kiezen, gebaseerd op verschillende doelstellingen. De hometrainer is goed voor conditieverbetering, maar ook voor vetverbranding.
Veel hometrainers worden tegenwoordig gemaakt in China. Vaak zijn ze wel van westerse merken en stralen ze op die manier veel vertrouwen uit. Toch worden de apparaten van zowel bekende als onbekende merken in dezelfde fabrieken geproduceerd in China. Echter hoef je aan de kwaliteit niet direct te twijfelen. De producten moeten namelijk wel aan Westerse eisen voldoen.
Verschil tussen hometrainer en crosstrainer
Afgelopen tijd is de crosstrainer steeds populairder geworden als fitnessapparaat om af te vallen of conditie te verbeteren. Een crosstrainer is een apparaat waarmee je een soort step-beweging maakt waarbij je zowel benen als armen gebruikt. Door deze beweging train je meerdere delen van je lichaam en train je dus effectiever en efficiënter. Ideaal om af te vallen of je conditie te verbeteren dus. Daarnaast geeft de crosstrainer minder druk op gewrichten, waardoor het prima te gebruiken is voor mensen met overgewicht.
Hoe werkt een hometrainer?
Elke hometrainer heeft een vliegwiel. Deze vliegwiel is verzwaard en gaat door de trapbeweging ronddraaien. Dit gebeurd d.m.v. een V-snaar of een ketting en tandwielen. Als je over een hometrainer met V-snaar bezit, dan maakt je hometrainer minder geluid dan een hometrainer met ketting en tandwielen.
Zoals bij de kosten van een hometrainer staat uitgelegd, is het vliegwiel een belangrijk onderdeel van de hometrainer. Dit kan ook een factor zijn waarom de ene hometrainer duurder is dan de ander. Hoe kan dat?
Het vliegwiel bepaald hoe de trapbeweging verloopt. Als het vliegwiel zwaarder is, wordt de traagheid groter, en gaat de trapbeweging dus soepeler. Uiteraard is dit onderdeel essentieel voor een hometrainer. Het verschil in prijs komt dus o.a. door het materiaal dat gebruikt wordt voor het vliegwiel, en de zwaarte van het vliegwiel. De goedkopere hometrainers zullen een minder soepelere trapbeweging hebben dan de duurdere hometrainers.
Remsysteem en weerstand van een hometrainer
Een vliegwiel heeft een remsysteem nodig om het vliegwiel tot stilstand te brengen, en om je weerstand te bieden tijdens je training. Er zijn vier verschillende soorten remsystemen. Namelijk; bandrem, blokrem, magneet of inductie(elektromagnetische remmen).
Een blokrem of bandrem wordt vaak gebruikt bij de goedkopere hometrainers. Een blokrem werkt hetzelfde als op een standaard fiets. De remblokken worden op het vliegwiel geplaatst om het vliegwiel af te remmen. Een bandrem werkt op een andere manier. Deze bestaat uit een band om het vliegwiel, die strak getrokken wordt om het wiel af te remmen.
Hoeveel kost een hometrainer?
Hometrainers zijn er in vele verschillende soorten en maten. Hierdoor is er een groot prijs verschil tussen de ene hometrainer en de ander. De prijzen van hometrainers variëren van +- 100 tot +- 6000 euro. Er zit natuurlijk een groot verschil in kwaliteit afhankelijk van de prijs. Dit betekend echter niet dat de goedkope hometrainer direct slecht hoeft te zijn.
Monitor
Verschil in prijs kan hem zitten in meerdere dingen. Meestal heeft een hometrainer een monitor die gegevens laat zien wanneer je aan het trainen bent. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel calorieën je verbrandt, je snelheid, en de afstand die je afgelegd hebt. Je kunt er vanuit gaan dat de duurdere hometrainer exemplaren, geavanceerdere monitoren hebben dan de goedkopere.
Vliegwiel
Naast de monitor zijn er uiteraard meer factoren waar je naar moet kijken bij het kopen van een hometrainer. Eén van de belangrijkste onderdelen van een hometrainer is het vliegwiel. De duurdere hometrainer exemplaren bevatten vaak een zwaarder en soepeler vliegwiel dan de goedkopere. Dit merk je aan het gebruik van de hometrainer. Bovendien zit er een verschil in het gebruik van materiaal.
Remsysteem
Het remsysteem heeft ook invloed de prijsklasse van een hometrainer. Er zijn namelijk vier verschillende soorten. Goedkope hometrainers hebben vaak een blokrem of een bandrem. Deze hebben sneller slijtage dan bijv. een magneet of inductie remsysteem. De laatste twee remsystemen zijn vaak bij de duurdere hometrainers ingebouwd. Niet onbelangrijk om van op de hoogte te zijn voordat je een hometrainer gaat kopen.
Stevigheid en stabiliteit
Ook verschillen hometrainers in stevigheid en stabiliteit. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je na vijf minuten sporten op je hometrainer, blessures oploopt omdat je van de hometrainer omvalt. Er zijn verkopers die de goedkopere hometrainers niet meer verkopen om deze rede. Sommige hometrainers zijn door de stabiliteit zelfs gevaarlijk om te gebruiken.
Onderhoud
Daarnaast kosten de goedkopere hometrainers vaak meer in onderhoud. Ze slijten sneller en gaan sneller kapot. Dit in combinatie met de bovengenoemde factoren van een hometrainer, brengt de volgende conclusie:
Conclusie
Als je een hometrainer wil kopen voor serieus en goed gebruik, moet je niet voor de laagste prijs gaan. Nu is het prijsverschil erg groot tussen laag en hoog. Maar voor een redelijke hometrainer betaal je rond de 500 euro. Wil je een goede hometrainer dan zit je rond de 1000 euro.
Het is natuurlijk wel belangrijk dat je comfortabel en zonder klachten kan trainen op je hometrainer. Op deze manier hou je het trainen langer vol en krijg je dus een beter resultaat.
Aankooptip
Aan de duur van de garantie kun je vaak zien of het een goede hometrainer is. Als de hometrainer een langere garantie heeft, kun je er vanuit gaan dat je minder snel problemen ondervindt met het onderhoud van de hometrainer.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een hometrainer?
Voordat je een hometrainer gaat aanschaffen is het verstandig om na te denken over de volgende 3 punten:
Zadel
Zorg ervoor dat het zadel comfortabel zit. Wanneer je een hometrainer hebt waar je niet lekker op zit, is de kans groter dat je minder vaak gebruik gaat maken van je hometrainer. Je moet er niet tegen op kijken, je moet er juiste plezier in krijgen. Het klinkt misschien raar, maar een zadel heeft daar een grote invloed op!
Ruimte
De grootte van hometrainer verschilt per hometrainer. Toch neemt elke hometrainer flink wat ruimte in beslag. Het is dus niet verkeerd om van tevoren te bedenken waar je de hometrainer wil plaatsen.
Mocht je er echt niet uit komen, dan kun je ook voor een opklapbare hometrainer kiezen. Fabrikanten hebben goed ingespeeld op het ruimteprobleem. De meeste opklapbare hometrainers hebben wieltjes, zodat ze makkelijk te verplaatsen zijn. De één verschilt erg met de ander, het is dus wel belangrijk of het opklap systeem niet ten koste gaat van de stabiliteit en stevigheid van de hometrainer.
Voeding
Je hebt een hometrainer aangeschaft en bent fanatiek aan het sporten. Goed! Hou alleen ook rekening met je voeding. Uiteraard is dit afhankelijk van met welk doel je gaat sporten. Toch gaat sporten altijd gepaard met een gezonde en goede voeding.
Trainingstips voor een hometrainer
Het is belangrijk om een goed trainingsschema te hanteren! Niet alleen voor het afvallen, maar ook voor de motivatie. In veel gevallen wordt na een korte periode de hometrainer niet meer gebruikt. Dit omdat het saai wordt en niet leuk meer is.
Een hometrainer is ook niet een apparaat die veel uitdaging geeft. Deze uitdaging moet je zelf maken. Met het juiste trainingsschema, ga je voor jezelf specifieke doelen stellen. Zo blijf je jezelf prikkelen met het gebruik van de hometrainer en wordt het leuk. Het is dus belangrijk om van tevoren voor ogen te hebben wat je met je hometrainer wil bereiken. Als we het hebben over afvallen is een crosstrainer over het algemeen efficiënter dan een hometrainer, maar met een hometrainer kun je ook prima aan je conditie, vetpercentage en lichaamsgewicht werken. Je kunt een hometrainer dus ook prima gebruiken wanneer je wil afvallen.
Hometrainer trainingsschema’s, jouw eigen schema berekenen
De meeste hometrainer trainingsschema’s werken aan de hand van RPM (rounds per minute / rotaties per minuut). Dit geeft dus aan hoeveel rotaties het wiel van de hometrainer maakt in één minuut.
Je moet altijd een moeilijkheidsgraad (level/niveau) instellen die bij je past. Hou dus rekening met je ervaring en conditie. Als het erg makkelijk gaat, ga je een level hoger (dus een hogere weerstand). En als je moeite met het level hebt, doe je een level lager. Kies dus een gemiddeld weerstandsniveau op je hometrainer. Niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk.
Er zijn verschillende sites die trainingsschema’s aanbieden voor de hometrainer. Veel websites hanteren dezelfde schema’s die gericht zijn op afvallen. Maar als je verder zoekt, zie je dat een trainingsschema afhankelijk is van meerdere factoren. Je geslacht, leeftijd, voeding, vetpercentage, en niet te vergeten: je hartslag. Daarnaast moet je kijken naar hoe je trainingsweek er uit ziet. Hoeveel dagen per week ga je trainen?
Mocht je een schema willen, dan raden we je aan om langs een specialist te gaan, of te vragen op fitness fora. De genoemde factoren spelen namelijk een belangrijke rol bij een juist schema.