Een traplift kan in 95% van alle woningen worden geplaatst. Bovendien duurt de installatie slechts een halve dag, waardoor het een kleine ingreep is. Extra versteviging van de trap is bijna nooit echt nodig. Soms zijn er wel kleine aanpassingen nodig aan de trapleuning of een deur vlakbij de trap. De vertegenwoordiger bekijkt met de klant wat de beste oplossing is voor elke specifieke woning. Elke trap is uniek, waardoor de installatie van de lift maatwerk is.

Verschillende opties trapliften

Er bestaan twee varianten. Bij een eerste systeem glijdt een trapliftstoel geruisloos en comfortabel naar boven en beneden via een rail die parallel met de trap wordt geplaatst. Bij rechte trappen wordt een niet-plooibare, aluminium rail gebruikt. Een tweede systeem is de traplift met een plooibare stalen rail die op maat van de trap gemaakt wordt, aangepast aan de trapbochten. Bij voldoende ruimte kan er ook geopteerd worden voor een platformlift.

Er moeten geen extra veiligheidsmaatregelen worden genomen – elke traplift wordt gekeurd. Bovendien heeft elke stoel een gordel die de bewoner kan gebruiken. Er zit ook een beveiliging onderaan, zodat de traplift automatisch stopt bij een botsing met een obstakel. De kans dat er iets kan gebeuren, is daardoor dus minimaal.

Premies en subidies voor een traplift

Een traplift is best wel een investering, maar gelukkig voorziet de overheid verscheidene subsidie- en premieregelingen voor het laten aanpassen van een woning. Het plaatsen van een liftinstallatie, zoals een traplift of hefplateau, hoort hier in veel gevallen bij.