Experts maken zich grote zorgen over de gezondheid van ons Nederlanders gedurende de coronacrisis. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat we allemaal heel wat kilo’s zijn aangekomen na maandenlange quarantaine, we zijn minder gaan bewegen én grijpen ook meer naar de fles. De angst bestaat dat we na de crisis met een hele grote groep verborgen alcoholisten zullen zitten. Mensen die nu zonder problemen meer kunnen drinken en waarbij ook minder sociale controle mogelijk is.
Ben jij of ken jij iemand die meer is gaan drinken in deze tijd? Maar staat stoppen met drinken nu toch echt wel op je prioriteitenlijstje? Dan mogen we je alvast feliciteren met deze eerste, geweldige stap. Nu de knop is omgezet wordt het tijd om hier ook daadwerkelijk werk van te maken. In dit artikel geven we je enkele tips om je een beetje op weg te kunnen helpen.
Inhoud
Schakel je directe omgeving in
Stoppen doe je niet alleen. Het helpt enorm wanneer je de hulp krijgt van mensen die om je geven. Leg daarom je situatie uit aan naasten en vertel wat je huidige plan is. Hoe je precies wilt gaan stoppen en hoe je dit aan probeert te pakken. Sociale controle is van essentieel belang bij iedere verslaving. Wanneer mensen meer naar je omkijken en je helpen bij het behalen van je doelstellingen, heb je het gevoel er niet meer alleen voor te staan. En dat zorgt er tegelijkertijd voor dat het makkelijker is om je aan de gemaakte afspraken te houden.
Schakel medische hulp in
Veel mensen die teveel drinken zien dit als een probleem wat eenvoudig opgelost kan worden. Niets is echter minder waar. Vaak is het drinken zelf namelijk niet eens het grootste probleem, maar zijn er onderliggende oorzaken die het moeilijk maken om te stoppen. Wanneer deze problemen niet worden aangepakt is de kans op succesvol stoppen klein of val je straks terug in een geheel andere verslaving. Het kan daarom geen kwaad om je huidige situatie ook voor te leggen aan de huisarts of zelf een verslavingsinstelling op te zoeken.
Ook in de huidige crisis is verslavingszorg gewoon nog mogelijk. Zij het wellicht op een iets andere manier. Dit zorgt er wel voor dat de drempel om professionele hulp te zoeken een stuk lager ligt. Het volgen van een online behandeling is voor veel mensen bijvoorbeeld veel minder afschrikwekkend dan zelf een instelling binnenstappen. Maak hier dan ook zeker gebruik van.
Houd rekening met ontwenningsverschijnselen
Na langdurig gebruik van alcohol op regelmatige basis zal je lichaam uiteindelijk gewend raken aan dit verslavende middel. Dat betekent dat er onafhankelijkheid ontstaat. Wanneer jij het gebruik plotseling stopzet of drastisch mindert, dan zal je lichaam direct om meer gaan vragen. Dit duurt enkele dagen tot weken, maar kan wel enorme ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Denk hierbij aan hoofdpijn, stemmingswisselingen, slecht in slaap komen, afvallen, trillen en hartkloppingen.
In de meeste gevallen is het een kwestie van ‘even door de zure appel heen bijten’, maar soms zijn de ontwenningsverschijnselen zó heftig dat hier wat extra hulp bij nodig is. In dat geval kan de huisarts soms medicatie voor kortere tijd voorschrijven om je door deze moeilijke periode heen te helpen. Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen. Bijvoorbeeld afleiding zoeken, naar familie gaan of meer bewegen en sporten.