Kant en klare maaltijden, van magnetron tot maaltijdshake

plantaardige-maaltijdshake

In Nederland zijn een groot aantal bedrijven actief op de maaltijdservice markt. Denk dan aan tafeltje dekje services, Apetito of de Diepvriesman. Veel leveranciers werken met diepvriesmaaltijden. Dit zijn kant en klaar maaltijden die na het koken direct worden ingevroren. Het alternatief zijn verse maaltijden. Die worden na het koken gekoeld en zo snel mogelijk aan huis bezorgd. Naast senioren maken ook steeds vaker gezinnen met kinderen en alleenstaanden gebruik van deze verse maaltijden aan huis.

De supermarkt

Supermarkten zien de verkoop van kant-en-klaarmaaltijden toenemen. Ze breiden hun aanbod van voorgekookte eten steeds meer uit. De kant-en-klaarmaaltijd uit de supermarkt dient steeds vaker als alternatief voor een zelf gekookte maaltijd. Opmerkelijk is dat niet; magnetronmaaltijden en kant-en-klare salades in supermarkten zijn niet alleen tijdbesparend en gemakkelijk, steeds vaker zijn ze net zo gezond als zelfgemaakte gerechten.

Meer keuze dan voorheen

Meer verse producten, meer groente en vooral minder toegevoegde middelen als zout en suiker. Het aanbod wat voorheen vooral bestond uit Hollandse stamppot, zijn nu Oosterse, Surinaamse en Italiaanse gerechten populair. Ook vegetariërs en veganisten hebben sinds een paar jaar meer keus. Behalve als diner worden kant-en-klaarmaaltijden ook als lunch genuttigd. Mensen vervangen brood door bijvoorbeeld salades. Ook bereiden supermarkten vaker maaltijden in de winkel. Een andere variant van kant en klare maaltijden is de plantaardige maaltijdshake. In feite is dit een tijdelijke maaltijdvervanger die veelal gebruikt wordt als ondersteuning bij het afvallen.

Plantaardig

Bij een plantaardig dieet ligt de nadruk op het eten van groenten, fruit, peulvruchten, soja, granen, noten en zaden. Deze producten bevatten veel vezels, magnesium, kalium, foliumzuur en antioxidanten en zijn laag in verzadigde vetten en cholesterol. Het eten van minder bewerkt vlees en meer groenten, fruit, peulvruchten en volle granen verlaagt het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Veel mensen ervaren ook dat ze gemakkelijker afvallen, beter herstellen en meer energie hebben wanneer ze minder dierlijke producten eten en plantaardiger gaan eten.

Volgens de Voedingscentrum bevatten kant-en-klaarmaaltijden in het algemeen weinig groente, veel verzadigde vetten, veel zout en weinig vezels. Supermarkten verkopen nog altijd ongezonde opwarmbakjes, zoals boerenkool of andijvie met veel zout en suiker. Nieuwe, gezonde varianten vullen de ongezonde maaltijden wel aan. Belangrijk is dat het gerecht verse groente bevat, een goede verdeling van koolhydraten, eiwitten en vetten en zo min mogelijk sausjes.

Marthijs van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.